LUŠTen OKTOBER

LuštenOKTOBER
 

Paradižniki, polnjeni s pestom in kvinojo

Foto: Christian Fluher

SESTAVINE

  • 6 velikih paradižnikov
  • 60 g kuhane kvinoje
  • žlička soli
  • 2 žlici parmezana
  • 3 žlice pesta iz bazilike
  • malo sveže bazilike
  • 6 kroglic mocarele
  • olje za pekač

POSTOPEK

  1. Paradižnike operemo in jim previdno odrežemo »kapo« (peclje pustimo).
  2. Izdolbemo paradižnikovo meso (prihranimo za omako ali solato) in paradižnike položimo na pomaščen pekač.
  3. V posodi zmešamo kuhano kvinojo*, pesto, sol in parmezan ter sesekljano svežo baziliko.
  4. Napolnimo paradižnike tik pod robom in na vsakega položimo kroglico natrgane mocarele. Pokrijemo s »kapo« in postavimo v ogreto pečico.
  5. Pečemo približno 25 minut na 220 °C.

*Kvinojo kuhamo po navodilu na embalaži, vseeno svetujemo, da jo kuhate kakšno minuto manj, kot je priporočeno. Kvinojo lahko zamenjate tudi za riž ali kuskus.

KAJ PA VI PRAVITE O LUŠTni DRUŽINI IN LUŠTnem PARADIŽNIKU?

»Boljšega paradajza, kot je Luštek, še nisem jedel. Vedno je prava poslastica, ko se ga servira. Ekipi LUŠTa bom rekel, da še naprej naj delajo kot do sedaj, da se nam bodo sline še dolgo cedile, ko bomo zaluštali Lušt paradajz.«
Gregor Stolec

Pri tem receptu se najbolje obnese GROZDASTI PARADIŽNIK LUŠT.

Paradižnik z bogatim okusom, poln sočnosti in svežine. Prepoznate ga po izrazitem vonju ter po videzu, saj je kot tisti, ki ga pridelate na domačih vrtovih. Pod soncem dozorel grozdasti paradižnik LUŠT razvaja vaše brbončice s polno mesnato teksturo in paradižnikovo aromo. Ker si želimo, da v trgovinah najdete svež paradižnik, ga oberemo le kakšen dan, preden pride na police.

2024

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec