LUŠTen AVGUST

LuštenAVGUST
 

Paradižnikove lučke

Foto: Shutterstock

SESTAVINE

  • 10 velikih zrelih paradižnikov, grobo narezanih
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 rdeča paprika, grobo sesekljana
  • 1/4 skodelice suhega belega vina
  • 2 vejici pehtrana
  • 2 vejici bazilike
  • ščepec zdrobljene rdeče paprike (neobvezno)
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 2 žlici svetlega koruznega sirupa
  • 6 žlic vode
  • 1 žlica svežega limoninega soka
  • 1/8 žličke mletega belega popra

POSTOPEK

  1. Veliko cedilo obložite s plastjo gaze in postavite nad skledo. V srednje veliki skledi potresite polovico paradižnikov s soljo in prestavite v cedilo. Pokrijte s plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj 8 ur ali še bolje čez noč.
  2. Odstranite cedilo iz sklede in pustite 3/4 skodelice paradižnikove vode; preostalo paradižnikovo vodo shranite za pozneje.
  3. Preostala dva kilograma paradižnika skupaj s papriko v mešalniku pretlačite v pire, dokler zmes ni povsem gladka. Precedite skozi fino cedilo v veliko ponev, odstranite trdne snovi. Prilijte vino, dodajte pehtran, baziliko in zdrobljeno rdečo papriko ter kuhajte na zmerno močnem ognju. Občasno premešajte, dokler se pire ne zmanjša na štiri skodelice, kar traja približno 35 do 40 minut.
  4. V majhni kozici zavrite sladkor, koruzni sirup in vodo ter mešajte, da se sladkor raztopi. Odstavite z ognja in vmešajte v paradižnikovo mezgo skupaj z limoninim sokom, belim poprom in prihranjeno paradižnikovo vodo. Precedite v vrč in zavrzite trdne snovi. Maso prestavite v modelčke za sladoled, pokrijte s plastično folijo in dajte v zamrzovalnik.

KAJ PA VI PRAVITE O LUŠTni DRUŽINI IN LUŠTnem PARADIŽNIKU?

»Vrhunsko dober paradižnik različnih barv, oblik in velikosti, pridelan na naravi prijazen način. Zato je to TOP izbira za dodatek k sendviču, polivko za špagete, nekaj rdečega z žara ali pa ga preprosto v kozarcu vložiš in v njem uživaš tudi pozimi. Vedno prebudi brbončice.«
Nataša Dolejši

Pri tem receptu se najbolje obnese GROZDASTI PARADIŽNIK LUŠT.

Paradižnik z bogatim okusom, poln sočnosti in svežine. Prepoznate ga po izrazitem vonju ter po videzu, saj je kot tisti, ki ga pridelate na domačih vrtovih. Pod soncem dozorel grozdasti paradižnik LUŠT razvaja vaše brbončice s polno mesnato teksturo in paradižnikovo aromo. Ker si želimo, da v trgovinah najdete svež paradižnik, ga oberemo le kakšen dan, preden pride na police.

2024

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec